V sobotu 21. dubna se uskutečnil v osmi lokalitách v České republice čtvrtý ročník Dne proti úložišti. Tuto akci zaštítila Platforma proti úložišti, která sdružuje 25 měst a obcí a 12 spolků.

Zástupci obcí lokality Březový potok, do které spadají katastry obcí Chanovice (Defurovy Lažany, Holkovice, Újezd u Chanovic), Kvášňovice, Maňovice, Olšany, Pačejov a Velký Bor (Jetenovice) uspořádali Den proti úložišti tentokrát v Olšanech.

Cílem protestu bylo upozornit na jednání státních institucí. Například, že není vytvořen zákon, který se bude zabývat touto problematikou nebo že se nerespektuje názor obyvatel a samospráv obcí. Proti snaze státu provádět zde průzkumy, se vyjádřili nejen starostové zmíněných obcí, ale také jejich občané, kteří mohli podepsat petiční listiny proti tomuto záměru.

Hlavní náplní programu byla okružní jízda lokalitou na kolech a motocyklech a především pak štafetový běh, do kterého se zapojilo 225 lidí. Do posledního úseku štafety se zapojili i starostové, kteří následně přečetli společné prohlášení v hostinci U Barochů. Toto prohlášení podepsalo 1325 občanů.

Poté už následoval kulturní program, ve kterém vystupoval Školní dětský sbor při ZŠ Pačejov, sestry Strolených s Pavlem Samiecem a kapela Nektar boys.

„Díky krásnému počasí se této události, která se pořádala již počtvrté, zúčastnil velký počet diváků. Naše obec se zapojila jedním motocyklistou a 16 běžci. V Olšanech navíc zazpívaly kvášňovické rodačky sestry Strolených,“ řekl po ukončení akce starosta obce Miloslav Strolený.