Na první dubnovou sobotu naplánovala organizace Ukliďme svět, ukliďme Česko jarní úklid po celé České republice. Kvášňovice se do této akce zapojily již potřetí a spolek Z Kulatesa naboso, který úklid pořádal, si navečer přichystal ještě další akci.

Sedmnáct dobrovolníků přišlo v sobotu 7. dubna odpoledne pomoci přírodě v okolí Kvášňovic. Skupina, jejíž jádro tvořily členky ze spolku Z Kulatesa naboso, se před půl druhou začala shromažďovat na hřišti za obchodem. Odtud se pak dobrovolníci, rozděleni do třech skupin, vypravili na úklid.

První skupina směřovala tradičně k Jamskému rybníku a dále k lomům, kde není problém nalézt nejrůznější odpad od plastových lahví a papírových obalů až po automobilovou pneumatiku. Druhá parta šla uklízet ke kontejneru za hřbitovem a poté okolo hřbitovní zdi, kde se ukázalo, že lidé místo toho aby ušly pár desítek metrů a vyhodili vyhořelou svíčku do kontejneru, ji hodí raději přes zeď.

Třetí skupinka se zaměřila na úklid kolem kontejnerů na tříděný odpad a jeho nejbližšího okolí včetně hřiště.

Všem dobrovolníkům, kterým není lhostejná příroda, patří velký dík.

Vyprávění o Peru

Večer nás v místní hospůdce čekala ještě jedna akce – tentokrát kulturní. V rámci cestovatelské přednášky jsme se vydali do Peru. Tato skoro 33 milionová země je pro turisty velkým lákadlem nejen kvůli nejznámější památce Jižní Ameriky Machu Picchu, ale také díky jednomu z nejkrásnějších treků světa Huayhuash. 

Během skoro dvouhodinové přednášky nás jedna z místních žen Jana Strolená spolu s Martinem Kokaislem provedli peruánskou přírodou, seznámili nás s potomky Inků nebo tamní gastronomií. Věděli jste například, že běžnou součástí peruánského jídelníčku je morče? Více informací o této podivuhodné zemi se dozvíte na blogu naší vypravěčky: www.picaflor.cz

Fotografie z akcí si můžete prohlédnout v galerii.