Téměř půlroční renovaci jednoho z obecních monumentů – sochy sv. Jana Nepomuckého korunovali o prvním adventním víkendu občané Kvášňovic na Horažďovicku jejím vysvěcením. Socha byla v obci poprvé vztyčena v roce 1832, kdy se Kvášňovicím, jako jedné z mála okolních vsí, vyhnula nákaza cholery.

V letošním roce se socha světce v rochetě a typickém postoji dočkala první kompletní renovace, o níž se postaral místní umělec Josef Fencl. Dřevěnou výklenkovou kapličku, nově také s osvětlením, zhotovil další kvášňovický rodák – truhlář Vladislav Bláha a došlo také na výměnu kamenného podstavce. Renovaci zaštítil Dobrovolný svazek obcí Horažďovicko a obec Kvášňovice.

V sobotu 1. prosince se u sochy mučedníka nacházející se v těsné blízkosti místního kostela sešlo okolo sta občanů nejen z Kvášňovic. Po vysvěcení sochy farářem Stanislavem Buštou se průvod ozdobený lampiony přesunul na náves k tradičnímu rozsvícení vánočního stromečku. To bylo jako každoročně doprovázeno mikulášskou nadílkou pro nejmenší a zpěvem vánočních koled v podání sester Strolených.

Starosta Kvášňovic Miloslav Strolený hodnotil celou akci pozitivně: „Je vidět, že postava Jana Nepomuckého, která je mimochodem velmi populární v zahraničí, má i dnes, po více než šesti stech letech, moc spojovat občany a to nás všechny velmi těší.“

Fotografie naleznete v galerii