Sobotní dopoledne se ve Velkém Boru neslo v duchu protestů.

Impuls k uspořádání demonstrace vznikl 4. června, kdy poradní panel expertů SÚRAO doporučil vládě zahrnout mezi čtyři vytipované lokality pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu i naši lokalitu Březový potok. Finální rozhodnutí vlády o zúžení počtu lokalit z devíti na čtyři, má proběhnout na konci června. Téměř 500 lidí, především z dotčených obcí Chanovic, Kvášňovic, Maňovic, Olšan, Pačejova a Velké Boru se proto rozhodli před samotným rozhodnutím vlády sdělit svůj nesouhlas s tímto záměrem.

Zákon o zapojení obcí a zajištění jejich práv je stále v nedohlednu, zato zúžení počtu lokalit je na spadnutí. I proto svoji nespokojenost neskrývala ani dvacítka občanů Kvášňovic, kteří dorazili podpořit blokádu silnice druhé třídy Strakonice – Plzeň. Díky transparentům a bannerům se ve stovkách lidí neztratili. Přesto se očekávalo, že dorazí vyšší počet občanů Kvášňovic. Vyjádřit svůj nesouhlas je nyní ještě důležitější, než kdy dříve. V roce 2025 se rozhodne o „vítězné“ lokalitě, která vzejde ze čtyř posledních, do které s největší pravděpodobností budeme patřit.

Další protestní akce se uskuteční 11. července od 15:30 v Pačejově Nádraží. V cíli v Maňovicích se zhodnotí aktuální situace kolem úložiště. Všichni jste srdečně zváni.

Protest ve Velkém Boru